Resipi Sayur Labu dan Kacang Panjang Masak Lemak

 


Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Selamat datang ke blog masakan Mrd's Kitchen. Semoga semuanya sihat-sihat saja. Musim-musim COVID-19 ni, kita kena jaga kesihatan lagi-lagi kepada golongan yang berisiko. Kita kena mematuhi SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan. Semoga wabak COVID-19 ni akan segera dibendung di negara kita dan di seluruh dunia.

Panjang lebar pula cakap fasal COVID-19 ni, hehehe. Oklah hari ini saya nak kongsikan Resipi Sayur Labu dan Kacang Panjang Masak Lemak. Resipi ni sangat-sangat mudah dan inshaAllah sedap. Berikut merupakan bahan-bahan dan cara memasak resipi ini. 

Bahan-bahan

Bahan-bahan tumbuk/kisar*

  1. Bawang merah - 2 ulas
  2. Bawang putih - 3 ulas
  3. Halia - 1 inci
  4. Udang kering - 1 sudu
Bahan-bahan lain
  1. Labu - secukupnya
  2. Kacang panjang - secukupnya
  3. Serai - 1 batang (dititik)
  4. Santan - 1 kotak kecil
  5. Serbuk kunyit - 1 sudu kecil
  6. Cili besar - 1 biji (dihiris)
  7. Maggi Cukup Rasa/Garam - secukupnya
  8. Air secukupnya (dalam 3 cawan)
  9. Gula - secukupnya

  1. Tumbuk atau kisar bahan-bahan tumbuk/kisar* dan ketepikan
  2. Panaskan air dan masukkan sayur labu dan serai.
  3. Setelah air mula nak mendidih, masukkan pula kacang panjang.
  4. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk/kisar dan kacau hingga sebati.
  5. Kemudian, masukkan santan dan serbuk kunyit. Kacau hingga sebati.
  6. Masak sehingga labu sudah lembut dan kacang panjang sudah masak. (Masak dengan api perlahan).
  7. Setelah itu, masukkan hirisan cili besar dan gaul sebati.
  8. Matikan api dan sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba semua. Untuk cara-cara memasak resipi ini yang lebih jelas anda boleh lihat dalam video di bawah. Jangan lupa Subscribe dan sokong YouTube Channel Mrd's Kitchen. Sokongan anda amatlah saya hargai. Terima kasih.

Comments