Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Hari ini saya nak kongsikan Resipi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi versi Mrd's Kitchen.
Bahan-bahan
Bahan-bahan kisar
- Bawang merah - 5-6 ulas
- Bawang putih - 5-6 ulas
- Halia - 2 inci
- Kunyit hidup - 2 inci
- Cili besar - 1 biji
- Cili Padi - 10-20 biji
- Sedikit air
Bahan-bahan lain
- Siput sedut - 1 kg (dibersihkan dan dibuang bahagian hujungnya)
- Serai - 2 batang (dititik)
- Santan - 1 cawan/1 kotak kecil
- Secukupnya air
- Maggi Cukup Rasa & Gula secukupnya
- Daun Kunyit - 1 helai (opsyenal)
- Serbuk Kunyit - 1 sudu kecil (opsyenal) *dihiris-hiris
- Asam Keping - 1 keping
Cara-cara memasak Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi
- Tumis bahan-bahan kisar tanpa minyak dan tambahkan sedikit air. Gaul hingga sebati.
- Masukkan serai, santan dan serbuk kunyit. Kacau hingga sebati.
- Masukkan siput sedut dan gaul sebati. Boleh tambahkan air kalau nak lebih berkuah.
- Perasakan dengan secukupnya Maggi Cukup Rasa dan gula serta tambahkan daun kunyit dan asam keping. Kacau hingga sebati
- Masak menggunakan api perlahan sehingga kuah mendidih kecil dan tiada buih dalam kuah.
- Selamat mencuba semuanya.
Jangan lupa sokong dan subscribe YouTube Channel saya Mrd's Kitchen. Sokongan anda amatlah saya hargai. Terima kasih.
Comments
Post a Comment