Resipi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi Simple dan Sedap


Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Hari ini saya nak kongsikan Resipi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi versi Mrd's Kitchen.

Bahan-bahan

Bahan-bahan kisar
  1. Bawang merah - 5-6 ulas
  2. Bawang putih - 5-6 ulas
  3. Halia - 2 inci
  4. Kunyit hidup - 2 inci
  5. Cili besar - 1 biji
  6. Cili Padi - 10-20 biji
  7. Sedikit air
Bahan-bahan lain
  1. Siput sedut - 1 kg (dibersihkan dan dibuang bahagian hujungnya)
  2. Serai - 2 batang (dititik)
  3. Santan - 1 cawan/1 kotak kecil
  4. Secukupnya air
  5. Maggi Cukup Rasa & Gula secukupnya
  6. Daun Kunyit - 1 helai (opsyenal)
  7. Serbuk Kunyit - 1 sudu kecil (opsyenal) *dihiris-hiris
  8. Asam Keping - 1 keping
Cara-cara memasak Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi
  1. Tumis bahan-bahan kisar tanpa minyak dan tambahkan sedikit air. Gaul hingga sebati.
  2. Masukkan serai, santan dan serbuk kunyit. Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan siput sedut dan gaul sebati. Boleh tambahkan air kalau nak lebih berkuah.
  4. Perasakan dengan secukupnya Maggi Cukup Rasa dan gula serta tambahkan daun kunyit dan asam keping. Kacau hingga sebati
  5. Masak menggunakan api perlahan sehingga kuah mendidih kecil dan tiada buih dalam kuah.
  6. Selamat mencuba semuanya.


Jangan lupa sokong dan subscribe YouTube Channel saya Mrd's Kitchen. Sokongan anda amatlah saya hargai. Terima kasih.

Comments